Hairborist is gesloten van 09/05/2024 tot en met 12/05/2024. Alle bestellingen geplaatst na woensdag 08/05/2024, 12.00 uur, worden niet vóór 13/05/2024 verwerkt. Bedankt voor uw begrip!

De werking van de frisse citroenolie

Etherische olie van citroen of citroenolie, is een etherische olie gebaseerd op citroenWie ben ik?

Ik ben lid van een bepaalde fruitsoort. Oorspronkelijk kom ik uit India maar tegenwoordig groei ik ook in Italië en Spanje. Daar groei ik aan bomen met donkergroene bladeren. Ik heb een mooie, levendige gele kleur. Verder wordt ik gebruikt om visgerechten  meer smaak te geven. Rarara, wie ben ik ?

Maar natuurlijk, de citrus limon of beter gekend: de citroen!

De citroen is een vrucht, rijk aan vitamine C en groeit voornamelijk in het Middellands Zeegebied zoals Italië en Spanje. In de keuken wordt het sap en de zeste van citroen vaak gebruikt voor bijvoorbeeld taarten, cakes, exotische gerechten… Ook tijdens de zomer is deze vrucht rijkelijk aanwezig. Zeg nu zelf, wie lust er tijdens een hete, zwoele zomerdag geen glas ijskoud water met een schijfje citroen ? Verder is de citroen ook populair bij de volksgeneeskunde om kwaaltjes zoals keelpijn en een trage spijsvertering te verhelpen Ten slotte heeft ze ook een toepassing als een middel dat als anti-transpirant functioneert, tanden kan witten of een doffe gezichtstint er terug fris laat uitzien.

De voordelen van citroenolie

De etherische olie vindt zijn oorsprong bij de zeste van citroen. Het bestaat grotendeels uit limonene maar bevat ook citral, sesquiterpeen, flavonoïden, furocoumarinen… Deze samenstelling zorgt voor enkele unieke karakteristieken van de etherische olie : bederfwerend reinigingsmiddel dat goed is voor de spijsvertering, het zenuwstelsel, de bloedsomloop en het oplossen van galstenen.

De citroen etherische olie is zeer interessant om uw lichaam te zuiveren. Deze etherische olie reinigt namelijk de lucht en vermindert de kans dat u besmet wordt met een epidemie. Daarnaast heeft citroenolie ook een frisse geur, wat aangenaam is. Het wordt daarom ook bij veel huishoudproducten gebruikt zoals reinigers, afwasmiddelen, deodorants… Ten derde wordt de citroen etherische olie ook in de keuken gebruikt zoals bijvoorbeeld in natuur yoghurt. Het werkt dan positief voor spijsverteringsklachten en kleine lever- of pancreasfalen, vermindert misselijkheid, verhoogt de immuniteit en behandelt bovendien nierkolieken. Vervolgens wordt de olie ook gebruikt om spataders en cellulitis tegen te gaan. Citroenolie kan ook enkele huidproblemen zoals acne, rosacea en rimpels verhelpen. Maar daarnaast heeft het ook een positieve werking tegen breekbaar, vet en schilferig haar. Ten slotte genieten beschadigde nagels ook van een behandeling met de citroen etherische olie.

Gebruik deze etherische olie met mate

Er is echter ook een keerzijde van de medaille. Zoals elk extract van citrus, kan citroenolie ook ernstige huidirritaties veroorzaken. De citroen etherische olie mag daarom nooit puur op de huid aangebracht worden, anders vormt er zich het risico van fotogevoeligheid. Tot slot mag de verdunning noch oraal ingenomen worden, noch aangebracht worden op de huid indien deze binnen 12 uur zal blootgesteld worden aan de zon. In dit laatste geval kunnen er anders rode vlekken ontstaan op de huid.

Het is wel mogelijk om de etherische olie bij kinderen ouder dan 3, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Dit dient wel met de nodige voorzichtigheid gebruikt te worden.

Uiteindelijk blijft de citroenolie dus toch nog steeds onmisbaar bij aromatherapie !

Bestaat grotendeels uit

Limonene

Wat wordt gebruikt

De zeste

Oorsprong

Italië en Spanje

  • Huid: verzorging van huid die last heeft van acne, rosacea, rimpels of cellulitis
  • Haar: positief effect voor breekbaar, vet of schilferig haar
  • Andere: positieve werking op breekbare nagels

Antisepticum met verschillende positieve eigenschappen voor:

  • Bloedsomloop
  • Zenuwstelsel
  • Spijsvertering
  • Galstenen

  • Spijsverteringsklachten
  • Kleine lever- of pancreasfalen
  • Vermindert misselijkheid
  • Verhoogt immuniteit
  • Behandelen van nierkolieken

Het kan met voorzichtigheid gebruikt worden bij kinderen ouder dan 3, zwangere vrouwen en vrouwen met baby’s.

Omwille van risico op fotogevoeligheid, niet puur op de huid aanbrengen.

Hairborist producten met citroen etherische olie

sebumactif  traitement des cheveux gras et de l'excès de sébum Nacre - Déjaunir les cheveux blancs et blonds traitement du CUIR CHEVELU GRAS BALANS séborrhée excessive Gel coiffant naturel hydratant et structurant.

AROMACTIF
SEBUMACTIF

AROMACTIF
NACRE

AROMASYNERGIE
BALANS

STYLING NATURAL
PULPGEL ALOES

Gelijkaardige artikels

Argan oil - hairborist
Argan, bron van de fenomenale arganolie

Arganolie is een wonderbaarlijke olie, met verschillende eigenschappen. Ontdek welk positief effect dit heeft op uw gezicht, maar ook op uw haar.

Allergie door allergenen in etherische oliën

Etherische oliën zijn, net zoals alle andere lichaamsvreemde stoffen, vatbaar voor een hypergevoelige reactie van ons lichaam. Het is daarom belangrijk om een huidtest uit te voeren, alvorens etherische oliën te gebruiken.

Verwennende bergamot olie

Kent u ook de kruidenbonbon of Earl Grey thee? Daarin wordt bergamot verwerkt, maar het wordt ook voor vele andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld in de parfumindustrie voor de lekkere geur.