De opvallende mandarijn olie

huiles essentielles aux mandarine

Mandarijn als vrucht

De mandarijnboom groeit in Zuidoost-Azië, China in het bijzonder. Het is een kleine boom met glimmende groene blaadjes en witte geurende bloemen. In mediterrane gebieden was de vrucht niet gekend tot in de achttiende eeuw. Sindsdien wordt de vrucht gekweekt in vele landen zoals Spanje, Italië, Brazilië, Algerije, Tunesië, Marokko, Mexico en de Verenigde Staten. De vrucht staat verder ook bekend als de citrus reticulate.

Het middelgrote fruit heeft een oranje-rode kleur waarvan de schil makkelijk verwijderbaar is. Mandarijnen behoren tot de citrusvruchten en zijn de minst zure variant van de familie. De vrucht heeft een subtiele smaak die hiervoor zeer gewaardeerd wordt. De naam mandarijn heeft hij te danken aan de Chinese Mandarijnen, die als traditie het fruit als cadeau ontvingen. In het Kantonees (één van de Chinese talen) betekent het goud, wat de hoop op een welvarend leven benadrukt.

Citrus reticulate olie: medisch gebruik

De citrus reticulate olie, ook wel mandarijn olie of mandarijn etherische olie genoemd, wordt verkregen door de zeste van het fruit mechanisch te extraheren. Het extract heeft een zeer aangename geur, waardoor deze vaak in aromatische producten gebruikt wordt die stress tegengaan. De mandarijn olie heeft een kalmerende, relaxerende werking en is hierdoor positief voor krampen, de bloedsomloop, schimmelinfecties en de spijsvertering (trage spijsvertering, kolieken…). Citrus reticulate olie heeft verder ook toepassingen om hartkloppingen of ademhalingsmoeilijkheden positief te beïnvloeden.

De mandarijn olie heeft een opvallende werking in geval van slaap-, lust- of angststoornissen. Het is immers een van de meest ontspannende etherische oliën om depressie en angst te bestrijden. Doordat kinderen het ook mogen gebruiken, benutten mama’s deze kans om hun te actieve kleintjes te kalmeren. Naast deze zachte hypnotische werking, helpt het bovendien om de atmosfeer te zuiveren. U kunt de etherische olie (citrus reticulate) regelmatig sprayen doorheen het hele huis. Door de fijne geur vinden gehospitaliseerde of herstellende personen het ook zeer aangenaam als de geur rondom hen verspreid wordt.

Mandarijn etherische olie: een ware verzorging

Nog een andere functie waarbij de mandarijn etherische olie toegepast wordt, heeft betrekking op de huid. De olie wordt namelijk vaak gebruikt bij lokale behandelingen tegen cellulitis, striemen, littekens, waterretentie en andere zwellingen. In de cosmetica kan de citrus reticulate olie ook een verzwakking van acne en seborroïsch eczeem betekenen. Wat de huid betreft, heeft de mandarijn olie ook positieve karakteristieken om een droge en gerimpelde huid te behandelen.

De citrus reticulate olie kan ook gebruikt worden als haarverzorging door kappers: om kopertonen te intensifiëren, vet haar gezonder maken of suf haar terug levendiger te maken.

Citrus reticulate is fotosensibiliserend waardoor het altijd moet worden verdund. Dit kan door de etherische olie te mengen met plantaardige olie. Indien dit niet uitgevoerd wordt, kan de mandarijn etherische olie huidirritaties veroorzaken. Om irritatie te voorkomen, kan dit getest worden. Meer informatie over deze test vind je hier. Desondanks kan de (verdunde) mandarijn olie gebruikt worden door iedereen: van jonge kinderen tot oudere personen, vrouwen die zwanger zijn (vanaf de derde maand zwangerschap) of borstvoeding geven.

Startpagina Blog

Hoofdbestanddeel

Monoterpeen (limonene)

Wat wordt gebruikt

De zeste

Oorsprong

Spanje, Italië, Brazilië, Algerije, Tunesië, Marokko, Mexico en de Verenigde Staten

  • Huid : goed voor acne, seborroïscheczeem, droge en gerimpelde huid
  • Haar: : vet haar verminderen, droog haar levendiger maken en kopertonen intensifiëren
  • Kalmerend
  • Relaxerend
  • Krampstillend
  • Positief voor bloedsomloop, schimmelinfecties en spijsvertering
  • Troubles du sommeil
  • Excitation
  • Angoisse
  • Vrouwen die minder dan 3 maanden zwanger zijn
  • Fotogevoeligheid

Hairborist producten met mandarijn olie

cuivre aromactif contient de l
AROMACTIF
CUIVRE