De kwaliteit van etherische oliën beoordelen

Etherische olie, wees op de hoogte van kwaliteitscriteria en samenstelling van etherische oliën om de kwaliteit te beoordelen

Algemene eigenschappen van etherische olie

Om etherische oliën te gebruiken, is het belangrijk dat u er een goede kennis van heeft. Ze hebben typerende eigenschappen en eveneens een specifieke samenstelling. Heb wel steeds aandacht voor de kwaliteit tijdens het beoordelen en gebruik!

Etherische oliën hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken:

  • Vluchtig: laat het flesje daarom niet te lang open want u riskeert dat de inhoud zal verdampen.
  • Lipofiel: ze “houden” van vetten, maar zijn op zichzelf niet vettig (bij aanraken heeft het geen vettig effect).
  • “Mengbaar” met water: beide substanties mengen niet, de olie drijft als het ware op het water.
  • Actief bij zeer lage dosis: gebruik de olie dus druppel per druppel.

Kwaliteitscriteria voor etherische oliën

Door het gebruik van kwaliteitsvolle planten is de etherische olie ook kwaliteitsvol. Daarom krijgen wilde of biologische planten de voorkeur. Andere kwaliteitscriteria zijn de extractiemethode, het gekozen materiaal en de destillatietijd. Aromatische essenties zijn slechts in zeer kleine hoeveelheid aanwezig in planten. Soms is er dus een paar ton van de plant nodig, om één liter etherische olie te verkrijgen. Daarom zijn ze zeer waardevol en vaak ook vrij duur.

Een olie van goede kwaliteit bezit volgende kwaliteitscriteria:

  • 100% natuurlijk: geen enkele synthetische, chemische molecule mag worden toegevoegd. De etherische olie is louter afkomstig van een plant, dit is jammer genoeg niet altijd het geval!
  • 100% zuiver: geen enkele molecule mag worden verwijderd en er mag ook geen enkel ander product worden toegevoegd.
  • 100% volledig: alle aromatische stoffen moeten terug te vinden zijn (volledige destillatie).
  • Gedefinieerd: alle aanwezige moleculen moeten gekend zijn. Naargelang de grond, de hoeveelheid zon, het klimaat, de nabijgelegen vegetatie… kan de aromatische fractie soms sterker zijn naargelang de samenstelling van genoemde omgevingsfactoren.

Samenstelling van etherische olie

Het aantal moleculen in etherische olie kan starten vanaf tien, maar soms loopt het ook op tot enkele honderden verschillende moleculen! Deze unieke compositie zorgt voor de specifieke attributen van etherische olie. Bepaalde moleculen hebben eigenschappen die werken tegen bacteriën, schimmels… Anderen hebben dan weer een ontstekingsremmende, kalmerende, levenswekkende… werking. Elke etherische olie is dus uniek door de combinatie van verschillende moleculen. Deze specifieke en unieke mix zorgt ervoor dat elke olie geweldige eigenschappen heeft.

Verwante Hairborist producten