Hoe kiest u een goede kam of borstel?

Welke kam of borstel kiest u het best: verschillende kammen en borstels

Beschadiging door de wrijving

Er ontstaat wrijving wanneer u uw haar kamt of borstelt. Die wrijving is weliswaar schadelijk. Het zorgt immers voor slijtage van de huid. Meer specifiek wordt de cuticula beschadigd, een kostbaar laagje dat ons haar beschermt. De cuticula is namelijk de buitenste laag van het haar. Die laag bestaat uit microscopische schubben die het haar beschermen. Je kan het vergelijken met de schubben van een vis. Het is dus een waterdichte bescherming dat de binnenkant van het haar afschermt. De cuticula is daarom de eerste laag van het haar. De structuur van het haar bevat daarnaast nog twee delen. Zo is er de cortex, het centrale gedeelte van het haar. Deze bestaat uit meerdere eiwitketens, die meer bekend zijn onder de noemer keratine. Daarnaast is er ook nog het merg, wat een groep eiwitten is.

Sommige varianten van kammen of borstels beschadigen dus de structuur van uw haar. Plastic en metaal kunnen bijvoorbeeld beschadigingen aanbrengen. Wij raden daarom aan om plastic kammen of borstels te vermijden. Een metalen kam of borstel is eveneens afgeraden. Hou hiermee dus rekening tijdens het kiezen.

Welke kammen of borstels kiest u dan beter wel?

De meerderheid van beschikbare borstels wordt vervaardigd in plastic of metaal. Dus als deze van metaal en plastic uitgesloten zijn, wat blijft er dan nog over? We raden aan om te kiezen voor de kammen of borstels die het meest affiniteit hebben de haarvezel. Hierbij kunt u letten op het materiaal van de de borstel zelf en de haren ervan. Kies daarom een variant waarbij de borstel zelf gemaakt werd van hoorn of van hout. Wat de haren betreft, kunt u kiezen voor een borstel met varkenshaar of met houten tanden.