Het gevaar van Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

sodium lauryl sulfate (SLS) détergent agressif

Wat is Sodium Lauryl Sulfate (SLS)?

Het is een agressief detergent. In zeer vereenvoudigde termen uitgelegd: het verandert de spanning van de moleculen. De aaneengehechte vetmoleculen worden namelijk afgebroken door ze los te maken.

De samenstelling zorgt weliswaar voor een grote dehydratatie. Studies toonden aan dat de dehydratatie tot 25 gram per vierkante meter huid kan oplopen. Het verschil met zachte alternatieven is dus immens! Bij deze alternatieven bedraagt het namelijk slechts 5 gram per vierkante meter.

Maar als het zo agressief is, waarom wordt het dan gebruikt? Daarop is het antwoord is simpel: financiële voordelen. Het is namelijk goedkoper dan de alternatieven maar werkt toch even effectief. Het wordt daarom vaak teruggevonden bij industriële en professionele shampoos.

De werking van Sodium Lauryl Sulfate

SLS bestaat uit twee hoofden: enerzijds de lipofiel en anderzijds de hydrofiel. Het lipofiele deel bindt zich aan ontlede vetten. Dit gebeurt terwijl het hydrofiele deel ervoor zorgt dat de SLS loskomt tijdens het wassen.

tensio actif

Dit is de normale structuur.

tensioactif surfactant

De binding van het lipofiele deel: de ontkoppeling van het vervuilde deel.

tensio actif nettoyant

De binding van het hydrofiele deel: het vervuilde deel wordt opgelost in het spoelwater.

Huidproblemen door Sodium Lauryl Sulfate

Door de agressieve werking van SLS kan er op lange termijn huidirritatie ontstaan vanwege de agressieve werking. Dit kan vele gevolgen hebben. Onder andere hoofdhuidschilfers en roodheid. Er moet dan snel gereageerd worden. Gebeurt dit niet, kan dit resulteren in dermatitis en/of haaruitval.

Door de ontvetting van de hoofdhuid, ontstaat er een gevaar. De bescherming wordt namelijk aangetast want het vet is de natuurlijke protectie van de epidermis. Hierdoor wordt de hoofdhuid aan verschillende ziektes blootgesteld. Bovendien zal de huid het verlies willen compenseren. Dit doet het door bij elke wasbeurt extra talg aan te maken. Langzaamaan vernietigt dit het haar. Soms zelfs met haaruitval tot gevolg.

We raden u daarom aan shampoos en douchegels met SLS te vermijden. Er bestaan echter goede alternatieven. Bijvoorbeeld natuurlijke douchegel en shampoo. Deze zijn wel iets duurder doordat het goedkope SLS vermeden wordt. In plaats daarvan worden kwalitatieve producten gebruikt.

Bevatten Hairborist producten Sodium Lauryl Sulfate?

Geen enkele shampoo bevat het agressieve detergent SLS. Onze shampoos zijn als volgt samengesteld:

1. Sensity en Daily Clean
Beide shampoos zijn gebaseerd op suiker, zeepnoten en aminozuren.

2. Color Clean en Harmony Clean
Deze shampoos bevatten een minieme hoeveelheid Sodium Laureth Sulfate (SLES). Dit is een verzachte formule van SLS. De SLES wordt vervolgens ook nog geneutraliseerd door suiker en aminozuren. Deze shampoos zijn uitermate geschikt voor chemisch behandeld haar.

3. Men Tonic
Deze shampoo bevat natuurlijke Ammonium Lauryl Sulfate. Dit is veel zachter dan SLS en wordt bovendien ook nog eens verzacht met suiker en zeepnoten.

Verwante Hairborist producten

shampooing cuir chevelu sensible sensity hairborist sans sodium lauryl sulfate

SENSITY

shampooing daily clean sans sodium lauryl sulfate

DAILY CLEAN

shampooing doux pour homme sans sodium lauryl sulfate

MEN TONIC

Gelijkaardige artikels

Sun damaged hair: Protect hair from the sun - Hairborist
Haaruitval door de zon

Haaruitval door de zon komt vaak voor, soms zelfs met een permanent effect. Het is daarom belangrijk de hoofdhuid voldoende te beschermen tegen zonnebrand.

De externe oorzaken van haaruitval

Vaak zorgt de combinatie van verschillende externe factoren voor haaruitval. Voornamelijk het gebruik van verkeerde haarproducten liggen aan de basis.

Th
De interne oorzaken van haaruitval

Er zijn verschillende interne oorzaken van haaruitval. Zowel medicatie, hormonen, voeding, de haarmatrix als een shock kunnen zorgen voor haarverlies.