Fenoxyethanol, een twijfelachtig bewaarmiddel

Wat is fenoxyethanol?

De stof wordt in heel wat producten toegevoegd. Het is een glycolether dat vaak wordt gebruikt in huid- en zonnecrème. Daarnaast wordt de stof voornamelijk gebruikt als bewaarmiddel bij beauty producten. Soms dient het ook als oplosmiddel of als substantie om bepaalde geuren te versterken. Ten slotte doodt het in sommige producten ook de bacteriën.

Het gebruik in cosmetica

In cosmetica wordt het dus ook vaak toegevoegd. Het is immers aantrekkelijk voor de producenten om de stof toe te voegen. Voornamelijk vanuit financieel oogpunt dan. Er hoeft namelijk zeer weinig van deze stof toegevoegd te worden om een product te bewaren. Bovendien is de kost ervan zeer laag. Kortom, twee keer voordeel voor de producent.

De gevaren van fenoxyethanol

Helaas zijn er ook enkele gevaren aan verbonden. Onder nadere allergische reacties en irritatie van de huid (bijvoorbeeld eczeem en netelroos) kunnen het gevolg zijn. Toch wordt deze stof vaak gebruikt. Een gebrek aan harde cijfers is daarvan de oorzaak. Het is namelijk moeilijk om de giftigheid en het aantal negatieve gevolgen vast te leggen. Bovendien krijgt men pas last van de ongemakken bij langdurig gebruik. Cosmetica wordt weliswaar vaak langdurig gebruikt. De stof vormt dus voor deze groep een groot risico. Het wordt immers gemakkelijk oraal en cutaan opgenomen.

Voorlopig detecteren studies geen gevaar voor de voortplanting en ontwikkeling. Toch blijft het afgeraden om de stof te gebruiken bij kinderen. Een soort voorzorgsmaatregel dus, rekening houdend met langdurige blootstelling.

Onze mening

Een biolabel geeft geen garantie dat de stof niet wordt gebruikt. Vaak geldt er wel een richtlijn om het niet te gebruiken. Hairborist respecteert deze richtlijn nauwgezet. Geen enkel product uit ons gamma bevat fenoxyethanol.

Synoniemen:

  • 1-hydroxy-2-phenoxyethane
  • 2-fenoxyethanol
  • phenoxyethanol
  • 2-phenoxyethanol
  • β-fenoxyethanol
  • fenylglycol
  • ethyleenglycolmonofenylether
  • 1-hydroxy-2-fenoxyethaan
  • 2-fenoxy-1-ethanol

Wenst u meer informatie over deze stof? Raadpleeg dan zeker The Truth about Cosmetics.

phenoxyethanol danger agent de conservation douteux à éviter