De stof cocamidopropylbetaïne

Wat is cocamidopropylbetaïne

Het is een tensioactief dat afgeleid is van kokosnoot olie en dimethylaminopropylamine. De stof is onder andere terug te vinden in douchegels en shampoos. Het is immers een reinigende stof. Hoewel dit positief klinkt, heeft het echter een negatief effect. Toch werkt het minder irriterend in vergelijking met Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Daarom wordt het vaak als een alternatief gezien voor SLS. Dit is zeker het geval bij producten voor de persoonlijke hygiëne.

Vaak wordt het gebruikt voor het verzachten van stoffen die te agressief zijn. Dat is over het algemeen minder duur voor de producent. Maar sinds enkele jaren krijgen steeds meer mensen last van allergieën door deze stof. Er worden daarom vragen gesteld bij het excessieve gebruik ervan.

In veel natuurlijke producten wordt de stof niet toegevoegd. De productie van cocamidopropylbetaïne is namelijk zeer vervuilend. Er komt immers petrochemie aan te pas. In 2013 hebben alle biolabels, behalve Ecocert, de stof verbannen. Om één van de biolabels te mogen gebruiken, mag geen enkel product uit het gamma nog cocamidopropylbetaïne bevatten.

Mogelijke gevolgen

1. Last van allergische reacties

Heeft u last van allergische reacties? Komt dit telkens voor na het gebruik van een “natuurlijk product”? Bekijk dan het etiket. Veel producten beweren namelijk dat ze natuurlijk terwijl dit niet zo is. Dit is mogelijk aangezien er geen stricte voorwaarden zijn om de term “natuurlijk” te mogen gebruiken op het etiket. Als “natuurlijk op basis van kokosnoot olie” op het etiket staat, hoeft u niet verder te zoeken. Dit is namelijk de beschrijving van cocamidopropylbetaïne (of een variant ervan). De stof is immers afgeleid van onder andere kokosnoot olie.

De stof is dus een synthetisch allergeen. Daardoor kan het dus allergieën veroorzaken. De North American Contact Dermatitis Group onderzocht in 2001 de allergieën in verband met de stof. Deze studie vond een allergie percentage van 6%. Dit wijst dus op het feit dat de stof allergische reacties kan opwekken. Het kan onder andere eczeem veroorzaken. Maar het kan ook aan de basis liggen van verschillende soorten dermatitis. Deze komen voornamelijk voor in het gezicht, de hoofdhuid en de nek.

2. Een kans op kanker?

Het kan ook reageren met andere zorgcomponenten. Het mengsel van amine en ester kan bijvoorbeeld nitrosamine vormen. Dit is een zeer kankerverwekkende stof.

De toevoeging van de stof in verzorgende producten

Zelfs zachte shampoos, zoals babyshampoo, bevatten sporen van cocamidopropylbetaïne. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt in andere zaken. Enkele voorbeelden: persoonlijke hygiëne, producten voor de ogen en scrubs. Het is daarom aanbevolen om telkens het etiket te raadplegen. Let daarbij zowel op de term cocamidopropylbetaïne als kokosnoot olie. De toevoeging van deze stof is immers vaak een alternatief om geen Sodium Lauryl Sulfate te moeten gebruiken.

cocamidopropyl betaine CAPB amidoamine