Advies tegen vet haar

Bescherm u tegen de zon

Eén van onze tips tegen vet haar is uzelf beschermen tegen de zon. Dat is eigenlijk vrij gemakkelijk; u kan bijvoorbeeld zonnecrème gebruiken en een hoed dragen.

Goede haarverzorging

Aandacht besteden aan een goede haarverzorging is ons volgend advies tegen vet haar. Het voorzichtig wassen van uw hoofdhuid kan daarbij helpen. Gebruik daarom een zachte shampoo. Deze zorgt namelijk voor een schone hoofdhuid, maar respecteert de bovenste huidlagen. Verder raden we u ook aan om altijd de ingrediënten van de INCI-lijst te lezen. Die lijst is verplicht op alle etiketten van cosmetica. Beperk het gebruik van shampoo die sulfaat bevat. Kies in plaats daarvan voor een zachte shampoo die niet ontkleurt. Bovendien is het herstellen van de talgklieren ook cruciaal. Die herstelling start met een goede verzorging. Meng daarom plantaardige oliën (bijvoorbeeld jojoba- of arganolie) met etherische oliën (bijvoorbeeld citroenolie, litsea-olie, …). Dit mengsel dient als verzorging vooraleer u shampoo gebruikt. Na het wassen met shampoo kunt u uw haar ook verzorgen door het te ontwarren. Vermijd daarbij een verzwarende crème. Gebruik eerder azijn om te ontklitten of een plantaardige conditioner.

Gezonde voeding

Ten slotte worden voorgaande tips tegen vet haar aangevuld met ons laatste advies; let op uw voeding. Voorkom snoep en producten rijk aan verzadigd vet (bijvoorbeeld klaargemaakte maaltijden). Gezonde voeding zoals fruit, groenten, granen, … raden we daarentegen wel aan.

Tips tegen vet haar: zonnebescherming, goede haarverzorging en gezonde voeding

De oorzaken

Maar waarop is ons advies tegen vet haar nu gebaseerd? Simpel: de talgklier. Deze ligt aan de basis van de haarfollikel en scheidt talg af die nodig is voor een goede werking van de epidermis. Uitscheiding van talg kan door verschillende factoren worden verstoord, waardoor er te veel talg geproduceerd wordt. Hierdoor plakt het haar aan elkaar en wordt het vettig, zwaar en dof. Volgende factoren zorgen voor het verstoren van de talgklier:

  • Langdurige blootstelling aan zonlicht of vocht
  • Verontreiniging
  • Herhaaldelijke oxidatieve kleuringen
  • Permanenten
  • Agressieve shampoos
  • Stijl- en krultangen
  • Te heet föhnen
  • Ongezonde en onaangepaste voeding
  • Hormonale storing (bijvoorbeeld puberteit)

Verwante Hairborist producten